„Дневник”
Кражба на дрехи и спор за земя в полите на Витоша - новите рекордьори по бавно правосъдие

27 Април 2017

Дело за кражба и спор за собственост на земя, продължили над 22 години са най-дългите производства, които установи Инспекторатът към ВСС при проверка в периода 1 януари - 31 март 2017 г., съобщи пресцентърът му. Общо изплатените обезщетения от Министерството на правосъдието заради бавното правосъдие за първите три месеца на 2017 г. е 187 800 лв.

85 от всички 128 заявления на граждани до инспекторите с оплакване за бавно правосъдие са основателни, се казва в писмото на Инспектората към ВСС.

Най-честите забавяния по наказателни дела са при престъпления против собствеността, отчитат от Инспектората. Рекордьор е дело за взломна кражба на дрехи и други вещи от склад, отнело на съдебната система 22 години, 2 месеца и 28 дни. Процесът е за кражба, извършена от две или повече лица, които са се сговорили предварително за нея.

При прокуратурата делото е стояло 13 години и 2 месеца, през което време са констатирани редица пропуски на прокурора и разследващите органи, които съществено са повлияли върху цялостната продължителност на делото.

14 пъти. Толкова е връщала прокуратурата делото за допълнително разследване. Освен това са допуснати множество периоди на абсолютно бездействие от страна на разследващите органи. Констатирано е и системно неизпълнение от страна на Софийската районна прокуратура на дадените от съда указания. По тази причина Софийският районен съд на 5 пъти е прекратявал производството и е връщал делото на държавното обвинение за отстраняване на едни и същи съществени процесуални нарушения.

Петкратното връщане на делото от съда в прокуратурата е причинило забавяне от близо 7 години.

Съдебната фаза на производството е продължила 9 години, 2 месеца и 19 дни. Установено е забавяне при разглеждането на делото след шестото му внасяне в съда, което не е било прекратено и върнато на прокуратурата. То е образувано през 2008 г. и е продължило 7 години. По него са проведени 18 съдебни заседания. Някои от тях са отлагани по причини, за които отговорност носят органите на съдебната власт - като нередовно призоваване на страни по него.

Мотивите към присъдата са изготвени 2 години и 8 месеца след изтичане на законоустановения 30-дневен срок.

Рекордьор по гражданските дела е с продължителност от 22 години, 3 месеца и 21 дни. То е било след спор за собственост на дворно място във вилна зона в полите на Витоша.

Инспекторатът е констатирал много забавяния при разглеждането му пред двете съдебни инстанции. За пръв път процесът влиза в Софийския районен съд през 1994 г. и е продължил 15 години и 2 месеца.

Основната причина за тази продължителност е големият брой насрочени съдебни заседания - 31. 15 от които са отложени поради нередовна процедура по призоваване на страни, а 13 - за събиране на доказателства, които били допускани от съда напълно безкритично и без никакви действия за дисциплиниране на страните в това отношение, посочват от Инспектората.

За период от 8 години, 10 месеца и 11 дни делото е било спряно до приключване на друго производство, свързано с него. Образувано отново образувано пред Софийския районен съд една година по-късно - през 1995 г.

След като все пак съдът се е произнесъл с решение, то е било обжалвано пред втората съдебна инстанция. Жалбата обаче е била преразпределяна четири пъти заради преместване на съдията-докладчик в друг съдебен състав. Това е станало в периода август 2011 - декември 2012 г. Решението на Софийския градски съд пък е било постановено 1 година след изтичане на законовия срок.