ВСЕКИ ДЕН
Автор Захари Белчев
Съдията на Лупи с наказание от ВСС

13 Май 2009

Съдията, срещу когото е изправен Александър Томов, известен и като Лупи, е с намалена заплата. Причина за наказанието му е, че е бездействал и се е бавил при решаването на съдебните дела в Софийския градски съд. Срещу съдия Мариян Марков са постъпили два сигнала от граждани в Инспектората към Висшия съдебен съвет. В сигналите се посочва, че Марков не е произнесъл присъда по дело повече от година след приключването му. Още 13 месеца пък се е мотаел и не е написал мотивите си по друго вече решено дело.

Сред магистратите се говори, че Марков е известен с това, че дълго време се бави преди да представи мотивите си, след като е произнесъл присъда. Съдията вече бе наказан веднъж от ВСС. Сега последва ново наказание, което е намаление на заплатата му за период от 6 месеца с 25 на сто.

Проверката срещу Марков тече от 28 април 2008 г. От тази дата до края на миналата година той е решил 8 дела, но не е написал мотивите си. По други 7 възивни дела не е подготвил решенията си в срок, както и за още 52 касационни дела. Проверяващите го инспектори не са установили обективни причини за забавянето му. Заключението на проверката е, че чрез бездействието си Марков продължава да извършва процесуални нарушения.

Утре съдията ще трябва да разгледа молбата на Александър Томов да напуска страната. По време на делото за източването на “Кремиковци” и ЦСКА, което се проведе на 3 април, съдия Марков отхвърли гражданския иск на “Кремиковци” в размер на 29.3 милиона лева плюс още 6 милиона лева лихва. Мотивът му беше, че не е посочено дали искът е солидарен или конкретно срещу някого от подсъдимите. Въпреки че юристконсултът на металургичния комбинат поиска счетоводна екпертиза, която да определи щетите, съдия Марков взе решение да не я приеме, тъй като тя щяла да стане причина за отлагане на делото.

Наказание от 10% намаление на трудовото възнаграждение отнесе и съдия от Районен съд Горна Оряховица. Съдията Христо Попов системно не спазвал сроковете, бавил решенията си и е просрочил близо 200 дела от различен характер.