в. Дневник
Съдии ще бъдат наказани след сигнал на фирма

21 Май 2009

Инспекторатът откри сериозни нарушения в работата на трима съдии в търговското отделение на Софийския градски съд (СГС). Боян Балевски, Станислава Казакова и Костадинка Недкова са гледали три дела на врачанската фирма "Дивисима", които са били забавени драстично и компанията е подала сигнал.

Според инспекторите съдиите са влизали неподготвени в заседание, отлагали са делата за след девет месеца и неправомерно са ги прекратили. Освен това разпорежданията им са написани на ръка, нечетливо и с недопустими съкращения - например "държавата" е изписана като "д/та", а "прекратяване" като "прек/не". Инспекторите препоръчват на шефа на СГС Светлин Михайлов да укаже на съдиите да се подготвят за заседанията и да четат делата си, а Балевски, Казакова и Недкова са предложени за намаляване на заплатата.

Междувременно стана ясно, че зам. окръжният прокурор на Бургас Светозар Костов, нашумял с репликата си: "Вързахме кънките на Стависки!", е предложението на Борис Велчев за шеф на окръжната прокуратура в Хасково. Постът е ключов, защото в района влиза ГКПП "Капитан Андреево".

Две съдилища са с нови шефове

Илияна Попова е новият председател на апелативния съд във Велико Търново. Според шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев тя ще работи за "справедливо правосъдие". Предстои съдът в Търново да преразгледа делото за убийството на Мартин Борилски. За шеф на Военно-апелативния съд беше избран досегашният му зам.-председател Петър Петков.