Главният инспектор и инспектори от Инспектората на Република Албания са на официално посещение в Република България по покана на г-жа Точкова - главен инспектор на ИВСС

6 Юни 2022

По покана на главния инспектор на ИВСС, г-жа Теодора Точкова, главният съдебен инспектор на Албания, г-н Артур Метани с екип от инспектори и съветници е на работно посещение в Република България. Делегацията се придружава от Н. Пр. Посланика на Република Албания, г-жа Доника Ходжа и от международния експерт г-жа Анита Михайлова. Визитата е в изпълнение на действащото Споразумение за сътрудничество между ИВСС и главния съдебен инспектор на Албания, подписано през 2021 г. Гостите се срещнаха и обмениха опит с главния инспектор и експерти от ИВСС. На работната среща бяха представени функциите и правомощията на Инспектората, видовете проверки, които се извършват, дейността на регистратурата и деловодствата, обсъдиха се и въпроси, свързани с проверките за интегритет и инициирането на предложения за ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистратите.

Албанската делегация, съвместно с главния инспектор на ИВСС ще проведе срещи с председателите на ВКС, ВАС и Конституционния съд на Република България, както и с членове на ВСС. В програмата е включено посещение в Административен съд - Велико Търново, където ще се проведе работна среща с председателя на съда и съдии, за обмяна на опит.

Визитата на албанската делегация е насочена към проучване и прилагане на добрите практики на ИВСС с цел подобряване ефективността на правомощията на инспекционната служба на Република Албания.