LiveNews
Автор Борислав Радославов
Петнадесетгодишно дело за кражба на икони приключва с 10 лв. глоба

21 Февруари 2011

15-годишно прокурорско и съдебно дирене е приключило безславно с 10 лева глоба за един и оттегляне на обвиненията срещу останалите осем подсъдими.

На 17 ноември 1995 г. крадци отнесли три икони от църквата в плевенското с. Коиловци. Три месеца по-късно, на 20 февруари 1996 г, полицията задържала за иконите местния апаш Т.Д., който бил осъждан за десетки кражби. Наложена му е била мярка „задържане под стража", която била заменена с 50 000 неденоминирани лева гаранция чак в началото на 1998 година. Така Т.Д. престоял в ареста година и десет месеца, при положение, че законовият срок е една година. Това се оказало само едно от незаконните действия по делото.

Няколко месеца след ареста на Т.Д. са задържани още осем заподозрени като негови съучастници в различни престъпления. Близо 11 г. по-късно, на 14 септември 2006 г., прокурорът Борислав Дамянов внесъл обвинителен акт в Районния съд в Плевен. Обвинени били девет души за общо 36 кражби.

Делото започва на 4 декември 2006 година. Призовани са 113 свидетели. От деветимата подсъдими се явяват седем, като само трима са с адвокати. От свидетелите пък в съда идват 50.

Следва нова изненада. Наказателното производство е прекратено и върнато на разследващите за отстраняване на процесуални нарушения. Възобновено е чак през 2008 година. Следват няколко заседания, които са отложени заради липса на свидетели, подсъдими и вещи лица.

Ход на делото е даден на 25 март 2010 година - почти 15 години след отмъкването на иконите в плевенското село Коиловци. Щетите отдавна са били възстановени и никой не предявил граждански иск.

Един от подсъдимите се признал за виновен за три кражби - на 72 бутилки олио, ъглошлайф, 180 пакета кафе, 50 пликчета кашу, 43 флакона лак за коса, 95 дезедоранта, 32 шампоана и 38 сапуна. Общата сума на откраднотото била 93 тогавашни лева. Споразумението между защитата и прокуратурата предвиждало глоба от 10 лева.

Той подписал споразумението, платил 10 сегашни лева глоба и се "измъкнал" от процеса. Скоро това се случило и с останалите осем обвиняеми.

На следващото заседание на 20 април 2010 година наблюдаващият прокурор свалил обвиненията и срещу тях. Мотивът бил, че съдът прекратил делото не само срещу призналия се за виновен, а срещу всички подсъдими.

С това приключила повече от 15-годишната съдебно-криминална сага в Плевен.