Екип от инспектори се срещна с магистрати от ЕС

1 Октомври 2010

Главният инспектор Ана Караиванова и инспектори Анита Михайлова и Милка Итова проведоха работна среща с младши магистрати от страни от ЕС, които са в България по Програмата за обмен на магистрати на Европейската мрежа за съдебно обучение /ЕМСО/ на Националния институт на правосъдието. В срещата участваха съдия Анелия Белчева от Окръжния съд в Амстердам /Холандия/, прокурор Франсис Бойе от Окръжната прокуратура в Тулуза /Франция/, прокурор Йос Декокер от Окръжната прокуратура в Гент /Белгия/ и съдия Агнйешка Анна Левандовска от Районния съд в Сосньовец /Полша/.

Сред обсъжданите теми на срещата бяха създаването и функциите на Инспектората към Висшия съдебен съвет /ИВСС/, взаимодействието му с Висшия съдебен съвет, видовете проверки, които се извършват и как се съблюдава независимостта на магистратите.

Инспектор Анита Михайлова посочи, че за 3 години ИВСС е проверил две трети от органите на съдебна власт в страната - съдилища, прокуратури и следствени отдели.

Инспектор Милка Итова подчерта, че вече се наблюдава дисциплиниращият ефект сред магистратите и все по-рядко проверяващите се натъкват на просрочени дела и преписки. Основният проблем е неравномерната натовареност на магистратите като в София обемите от дела са най-големи, а условията на работа - най-лоши.

Съдия Агнйешка Анна Левандовска и прокурор Йос Декокер информираха, че този проблем е съществувал в Полша и Белгия, но вече е решен.

Проявен бе интерес към преложенията за дисциплинарни наказания, които изготвя ИВСС. Съдия Анелия Белчева сподели, че в Холандия няма инспектиращ орган на магистратите и контролът е вътрешен механизъм за органите на съдебната система. Тя каза, че съдиите си помагат като четат актовете си и по този начин се коригират взаимно.