Списание Правен свят
Автор Мирела Веселинова
Правната комисия на Парламента: Гласуването на съдебни шефове трябва да е явно

26 Март 2009Почти единодушно правната комисия в парламента гласува за предложението на Елеонора Николова Висшият съдебен съвет (ВСС) да взема решение с явно гласуване, когато става въпрос за назначаване и преназначаване на административните ръководители в съдебната система. Предстои важна "кампания" по подмяна на началниците в Темида от всякакви нива, чиито мандат изтича, а в съвета вече се изпокараха дали тези решения трябва да се гласуват явно или тайно. Взето бе решение за тайно гласуване, с аргумента, че съгласно Конституцията назначаването на магистрати става с таен вот.
В четвъртък обаче, при гласуването на поправките в Закона за съдебната власт за второ четене, депутатите подкрепиха текста на Николова, че ВСС взема решенията си за назначаване на шефове с явно гласуване и ги мотивира.
"Крайно време е в държавата да се знае кой носи отговорност за едно или друго решение. Сега членовете на ВСС трябва да поемат отговорност за избора на съдебни шефове за следващите 5 години", каза Николова. Според колегите й, това не е противоконституционно, защото става въпрос за назначаване не на магистратски, а на шефски длъжности. Противопостави се Мая Манолова (БСП), според която явното гласуване дава възможност членовете на ВСС да бъдат подлагани на натиск. Шефката на инспектората Ана Караиванова обаче парира в неин стил: "Ха, ами да не се поддават!".
Законът няма да позволява съдебните и прокурорските помощници да се назначават на магистратска длъжност без конкурс. В първоначалния вариант на проекта бе записано, че след изтичането на петгодишен срок от назначаването им в съответния орган на съдебната власт съдебните помощници и прокурорските помощници могат за бъдат назначени на длъжност съдия в районен съд, съответно прокурор в районна прокуратура, без провеждане на конкурс. Депутатите от правната комисия се противопоставиха на тази идея, тъй като видяха в нея "задна вратичка", през която "наши хора" да се назначават за съдии и прокурори без конкурс. "Трябва да се елиминира бързата писта за назначаване на "нашите" деца", заяви Елеонора Николова. Предложенията за отпадане на текста бяха нейни и на Янаки Стоилов.
Пак по идея на Стоилов отпадна и възможността да се назначават съдебни помощници в районните съдилища и прокуратури. "На съдията от най-ниското ниво на системата не му трябват помощници, даже напротив – той трябва да се научи сам да си подготвя делата точно на този етап от кариерата си", заяви Стоилов.