ИВСС организира кръгла маса "Инспекторатът към Висшия съдебен съвет - субект или обект на съдебната реформа в България"

14 Юли 2015

Кръгла маса на тема „Инспекторатът към Висшия съдебен съвет - субект или обект на съдебната реформа в България" ще се проведе на 15 юли 2015 г. в сградата на Съюза на юристите в България. Съорганизатори на събитието са Сдружение „Център за правни инициативи", ръководено от проф. д-р Даниел Вълчев и „Съюза на юристите в България".

Инициативата цели провеждането на професионален дебат за мястото на Инспектората в съдебната власт, същността на дейността му и ролята му за ефективно провеждане на съдебната реформа.

Встъпителни слова ще поднесат главният инспектор г-жа Теодора Точкова, председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание г-н Данаил Кирилов, и министъра на правосъдието г-н Христо Иванов.

Кръглата маса ще се проведе в две части. По темата „Дейност на ИВСС от създаването му до момента и взаимодействието му с органите на съдебната власт" с изказвания ще се включат главният инспектор г-жа Теодора Точкова, представляващият ВСС г-жа Соня Найденова, председателят на ВКС г-н Лозан Панов, зам.-председателят на ВАС г-н Боян Магдалинчев, главният прокурор г-н Сотир Цацаров и председателят на Висшия адвокатски съвет г-жа Ралица Негенцова.

По темата от втората част на събитието „Статут на Инспектората. Ефективност на упражняваната дейност и ролята на ИВСС за осъществяване на целите, заложени в Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система" свои тези ще представят проф. д-р Пенчо Пенев, съдия в Конституционния съд (1991-1997), председателят на „Съюза на юристите в България" г-н Владислав Славов, ръководителят на Сдружение „Център за правни инициативи" проф. д-р Даниел Вълчев и националният омбудсман г-н Константин Пенчев.

На събитието са поканени още членове на ВСС, инспектори и експерти от ИВСС, представители на апелативните съдилища и прокуратури, представители на ЕК в България, представители на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи, медии.