Екип от инспектори се срещна с магистрати от ЕС

18 Юни 2012

Главният инспектор Ана Караиванова и инспекторите Петър Раймундов, Албена Кузманова, Янка Гочева, Моника Малинова, Димана Йосифова и Весела Николова проведоха работна среща с магистрати от страни от ЕС, които са в България по Обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) на Националния институт на правосъдието. В срещата участваха прокурор Кармен Баркия от Окръжната прокуратура в Касерес (Испания), съдия Кармен Мартинес от Окръжния съд в Бадахос (Испания), съдия Марта Галиндо от Районния съд в Кория дел Рио (Испания), съдия Мишел Рош от Апелативния съд в Париж (Франция) и прокурор Себасиян Олтеану - заместник-административен ръководител на Районната прокуратура в Плоещ (Румъния).

Сред обсъжданите теми на срещата бяха създаването и функциите на Инспектората към Висшия съдебен съвет, взаимодействието му с Висшия съдебен съвет, видовете проверки, които се извършват и как се съблюдава независимостта на магистратите. Беше обсъдено и създаденото с последните промени на Закона за съдебната власт звено в Инспектората, което ще разглежда жалбите на гражданите и юридическите лица във връзка с нарушения по ЕКПЧОС на национално ниво.

Бяха обсъдени въпросите за натовареността на магистратите в Република България, Румъния и Франция и начините, които се търсят на национално ниво за разрешаване на проблема, процедурата за повишаване в длъжност на магистратите и начина на извършване на инспекции.

В заключение Главният инспектор Караиванова посочи, че срещата е била от изключителна полза както за европейските магистрати, така и за представителите на Инспектората, които са в началото на своя мандат. Обсъденото е показало, че проблемите на съдебните системи на България и на държавите, чиито представители са присъствали са общи - натовареност, кариерно развитие, дисциплинарна практика и благодари на всички за участието.