Доц. д-р Пенчо Пенев стана първият притежател на плакет на Инспектората към Висшия съдебен съвет

17 Май 2011

Главният инспектор Ана Караиванова връчи на доц. д-р Пенчо Пенев плакет на Инспектората към Висшия съдебен съвет и Грамота. Почетният знак е благодарност към доц. Пенев за доброто взаимодействие и отношение към дейността на Инспектората в качеството му на директор на Националния институт на правосъдието.

Много се радвам, че първият притежател на плакета на ИВСС е г-н Пенев, заяви главният инспектор. Тя посочи, че има лични основания да му благодари, както за големия му принос към утвърждаване на ценностите в съдебната система като съдия, министър на правосъдието, министър на вътрешните работи, конституционен съдия, но и като първия директор в Националния институт на правосъдието.

            Имам особени основания да Ви благодаря и за принципната позиция като член на работната група към Министерство на правосъдието, когато се изготвяше новият закон за съдебната власт. По отношение на правомощията на Инспектората към ВСС Вие казахте, че е много важно как ще започнат първите инспектори – от тях ще зависи дали ще утвърдят авторитета на тази нова институция, както в съдебната система, така и сред другите органи в държавата. В началото на нашата работа тези Ваши думи ни окуражиха и инспекторите възприеха отговорността за утвърждаването на Инспектората като работеща институция, каза още Ана Караиванова.

            От своя страна доц. Пенев заяви, че за него е особена чест, че получава признание от Инспектората към ВСС, който стои най-близо до магистратите. По думите му създаването на ИВСС е най-доброто, което се е случило на съдебната система в рамките на реформата.

            Вашата практика, вашите първи години ще останат в историята, защото първопроходството очертава територии, посочи още доц. Пенев. Той пожела на главния инспектор и инспекторите да бъдат все така упорити и всеотдайни в работата си.