БНР, Хоризонт "Преди всички"
Автор Силвия Великова
Интервю на Главния инспектор Ана Караиванова по повод пресконференция за отчитане на резултатите от проект "Укрепване на административния и функционалния капацитет на Инспектората към ВСС"

7 Декември 2010

-         Добро утро, г-жо Караиванова. Вчера беше представен един друг проект, свързан с пари по европейски програми и там беше направено уточнение, че тези пари се харчат много стриктно. Кажете колко полезен беше този проект и сега по-подготвени ли са инспекторите и вашите служители?

-         Този проект беше много полезен - укрепване на административния и функционален капацитет на инспектората. Най-ценното беше, че той беше изпълнен почти изцяло със собствените ни усилия от страна на инспекторите и експертите. Основната цел беше да се развие административния и функционалния капацитет като подготви компетентни и мотивирани служители, така че да изпълнят очакванията на обществото, а не само да получат заплата.

-         Всъщност укрепихте ли капацитета или този процес е продължаващ?

-         Естествено, че е продължаващ този процес, но осъществявайки различните дейности по проекта реализирахме многобройни семинари в рамките на самия орган, където изяснихме спорните моменти, изяснихме еднаквите приложения на нашата контролна дейност, така че накрая излязохме с една обобщена методика за извършването на всички видове проверки. Семинарите с участие на видни представители на самата съдебна власт - зам.-председатели на върховни съдилища, срещите ни с представители на съдебната власт по различни съдебни окръзи бяха също много полезни, за да уточним взаимно неясните моменти, новото законодателство.

-         Дали за добро или зло, но българската съдебна система не може да продължи напред без тези евросредства. Преди американски програми подпомагаха нейното модернизиране. Кога ще започнем сами като държава да се грижим за капацитета, квалификацията и мотивацията според Вас?

-         Не бива да сме толкова черногледи. Успехи, резултати от положените усилия има - добре е да се сочат недостатъците, за да не се повтарят, но трябва да отчитаме и доброто, постигнато в резултат на всичките тези усилия, по-често наричани реформа на съдебната система. Те се виждат и в отчетите на съдилищата за 2009, и за първото 6-месечие на 2010 г. Виждат се и в изследването на Алфа Рисърч, което цитирах няколко пъти - в повишаване доверието към съдебната власт - особено на хората, които са имали досег с нея. Стремейки се да отстраним всички недостатъци и пороци, които съзаддоха това недоверие, както на собственото ни общество, така и на институциите на ЕС - трябва да отчитаме това, което е постигнато.

-         Казахте за изследването на Алфа Рисърч - то действително констатира доверие, но ако го кажем така по т. нар. общочовешки дела. Констатира се, че пордължават да се слагат квалификации на съдебната система заради неуспехи по знакови дела и така искам да ви вкарам в темата за обществено значимите дела. Вие не ги наблюдавате целенасочено, но ги наблюдавате или ги контролирате чрез вашите проверки в съдилищата . Защо се получава така, че има някаква свръхчувствителност вече от страна на магистратите, на проверяващите за това как вървят тези дела. Последният случай с „Наглите" е емблематичен.

-         Не разбрах защо се вдигна толкова шум по една рутинна проверка на специализираната комисия във ВСС, която проверява и други дела по тези списъци. Може би магистратите от софийските съдилища не искат за тях да се наложи дисциплина - те са известни с не особено добрата си процесуална дисциплина.

-         ... и с голямата си натовареност също така.

-         Това е вярно, но при една добра организация на работата ние виждаме, че някои успяват да се справят с голямата натовареност. Други продължават да се оправдават с нея.

-         Да, но между другото г-жо Караиванова, съжалявам, ако Ви прекъсвам, чува се, че ако ВСС ще следи делото, защо не го направи от периода преди внасянето му в съда, защото си спомняме например, че един обвинителен акт на прокуратурата беше върнат, което също го забави.

-         Защо само преди влизането в съда? Ами ако човек като погледне по-внимателно протокола - аз поне се натъквам за 3-и път от моите лични проверки, които много рядко правя - все пак това е работа на инспекторите, че прокуратурата не прави най-елементарните -  не изчиства свидетелите, които нямат отножшение към конкретното обвинение.

-         Точно това между другото предложи съдебния състав на отложеното заседание, точно по това дело имаше много въпроси защо така скоростно трябваше да бъде проверено. Аз веднага ви давам пример - днес в съда продължава делото за смъртта на ямболската адвокатка, знаете от колко години върви това дело. Там няма интерес за забавен срок и неразумно правосъдие.

-         Не е вярно. И това дело беше подадено в списъците, които води ЕК и си спомням, че тъй като инспекторите още първата година бяха в провинцията на първата си проверка, наложи се аз да отида да го чета и да видя, че всъщност процедурно няма никакво забавяне.

-         Но няма и присъди.

-         Няма присъди, защото не се изпълнява...

-         Именно, защото става дума, че са много комплексни тези неща. Не смятате ли, че и ВСС попрекали като отиде още след първо заседание да проверява по този начин делото?

-         Не, не смятам. Единствената грешка беше, че се обяви публично и това даде основание на магистратите да подпишат протестна декларация. Но аз си мисля, защо ли пък не написаха такава протестна декларация срещу тримата пострадали, които по една телевизия говореха, че те са били най-излишните в съдебната зала и никой не ги е питал кога могат да дойдат в съдебната зала. Съдът се види за сливиците или за хемороидите на някой от подсъдимите, а тях никой не ги пита какво изживяват.

-         Така е записано в закона.

-         Не е написано точно така в закона, така че трябва да намерим баланса.

-         Ще видим как ще продължи това дело нататък и дали това начало няма да се окаже дисциплиниращо за всички страни, включително и за пострадалите, защото и те също са представени с адвокати, които може да се окажат с някакви ангажименти впоследствие.

-         Ще наблюдаваме.

-         Разговорът остава с отворен край. Благодаря Ви. Ана Караиванова, Главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет.