Ана Караиванова в предаването "Тази сутрин", БТВ

22 Юни 2010

Водещ: Ана Караиванова, шеф на Инспектората към ВСС е наш гост. Приключила е проверката за придобитите от магистратски фамилии и техни роднини, крайно нуждаещи се с остра жилищна нужда, проверка. По какъв начин в Приморско са се получавали тези имоти на първа линия до морето. Сега за Приморско приключи проверката. Добро утро.

Ана Караиванова: Добро утро.

Водещ: Правите ли проверки и в други райони на страната дали магистрати и изобщо възможно ли е да се обхване толкова много информация, магистрати и в други райони на страната например дали са придобивали право на строеж срещу нищожни суми, облечени в някаква социална слаба функция от тези техни роднини?
Ана Караиванова: Нека да разграничим нещата, такава проверка прави прокуратурата, дали са придобивали магистрати или други лица, които имат някаква власт, най-общо казано, и възползвайки се от тази власт, от това си служебно положение, са придобивали облаги на занижени цени. Ние направихме проверка защо прокуратурата, като е знаела още от 2007 г., не си е свършила работата и едва сега, когато медиите подеха този скандал, тя се раздвижи.

Нашата работа като Инспекторат е да проверяваме движението на делата, организацията на административната дейност на съдебните органи.
Водещ: Защо прокуратурата, след като е знаела, е спала?
Ана Караиванова: Заключението е първо, общата обстановка на едно безхаберие и нетърсене на отговорност дали си си свършил работата или не.
Водещ: Безхаберие или корупционен интерес?
Ана Караиванова: Едва ли тук има корупционен интерес. Второто, което ми прави впечатление, в този случай могат да се направят много изводи, защото не са само магистратите, получили евтините места. Тук има, поне медиите извадиха досега двама висши началници по това време в МВР
Водещ: Говорим за шефа на пожарната Кирил Войнов...
Ана Караиванова: Шефът на пожарната и шефът на „Гранична полиция", струва ми се. И какво се получава в този случай - кметът раздава евтино общинско място, с което или може, ако го продаде на търг, да придобие много пари за общината, или пък да направи парк, градинка, да облагороди града, то е за всички жители там. А той го дава на сина на шефа на пожарната, в същото време му разкриват пожарна в селото и пак харчат парите на данъкоплатците, защото там може да не е необходимо.
Водещ: Т.е. кметовете по места са си купували я пожарна, я съд, я прокурор по този начин?
Ана Караиванова: Очевидно е така. Облагите са лично за нас, а средствата за данъкоплатеца.
Водещ: Имена ще ни кажете ли нови, извън тези, които се завъртяха? Всъщност самите вие не сте проверявали историята със самите магистрати, защото разбирам, че това е прокуратурата?
Ана Караиванова: Това не е наша работа.
Водещ: Само да им кажем имената, понеже има значение и медийният шум винаги - Андрей Икономов, Панайот Генков, Николай Урумов, Йордан Иванов, Веселин Пенгезов. Вие не проверявате самите сделки, проверявате кои прокурори?
Ана Караиванова: Вижте, най-напред първият сигнал е 2007 г. от гражданина на Приморско Здравко Василев.
Водещ: Това е Здравко от „Биг брадър"?
Ана Караиванова: Да, той е сигнализирал Окръжната прокуратура в Бургас, сигнализират след това общински съветници в прокуратурата. Полицията, на която изпращат проверките, отговаря с една формална докладна записка.
Водещ: Кой е бил шеф на полицията?
Ана Караиванова: Не знам. Въпросът е политически, тогава тече предизборната кампания.
Водещ: Казва полицията?
Ана Караиванова: Да, казва полицията.
Водещ: „Няма да се намесваме, защото има кампания"?
Ана Караиванова: Мисля, че тогава Здравко Василев също се е кандидатирал.
Водещ: Той се кандидатира за кмет и сигнализира срещу своя опонент?
Ана Караиванова: Сигнализира срещу предишния кмет. Но фактите са си факти, ако още тогава полицията беше събрала тези факти, целият град...
Водещ: Това не е ли престъпление обаче, липсата на реакция сама по себе си, било то откъм полиция, било то откъм действащи прокурори, не е ли престъпление по смисъла на законодателството ни?
Ана Караиванова: Има и такова престъпление: „който спомогне на лице да избегне наказателна отговорност" и т.н.
Водещ: Но никой не търси наказателна отговорност от полицията, от полицаи, аз това за пръв път го чувам, че би трябвало и там да се търси отговорност наказателна?
Ана Караиванова: Това е работата на прокуратурата, ние само посочваме факти. Година и половина, струва ми се, тук точно сме посочили, се правят само проверки, вместо веднага да се изземат тези договори, да се види защо са отстъпени, на какви цени са отстъпени и да се образува.
Водещ: Това бездействие безплатно ли е?
Ана Караиванова: Не е безплатно, през това време текат заплати.
Водещ: Не, това мълчание на прокуратурата?
Ана Караиванова: Не мога да ви кажа.
Водещ: Кои са прокурорите, които са стопирали или спали, или изобщо кои са по трасето безхаберните, както вие казвате, това безхаберие колко високо е стигнало?
Ана Караиванова: Ние сме ги посочили в нашия акт, той е сложен на страницата на Инспектората, но няма пречка и да ви съобщя. Това са наблюдаващите прокурори Костова от Бургас и Узунов, струва ми се, които не са наблюдавали делото, не са изисквали...
Водещ: Те остават ли в съдебната система, прощавайте?
Ана Караиванова: Разбира се.
Водещ: Защо да се разбира? По какво се разбира - вие установявате много грубо бездействие, безхаберие и в един момент се оказва, че в съдебната система остават както придобилите чрез крайно нуждаещите се роднини, така и тези, които не са ги проверявали. В смисъл, всички продължават да правораздават, да разследват, да вземат решения - това е някакъв абсурд.
Ана Караиванова: Препоръчахме на главния прокурор в рамките на своята компетентност да накаже съответните прокурори.
Водещ: Как. Би ли трябвало тези хора да останат в системата? Трябва ли човек, който фалшифицира документи чрез роднините си, възползва се от право, от което би трябвало да се възползват наистина нуждаещи се, може ли да очакваме и да разчитаме, че този човек ще защитава правата на държавата, ще гони престъпниците? Трябва ли да останат, лично мнение кажете тогава?
Ана Караиванова: Ще се въздържа от лично мнение, защото трябва да се изследват всички обстоятелства, за това има цели процедури направени за дисциплинарната отговорност пред ВСС.
Водещ: Тези процедури са направени така, в крайна сметка нищо да не се случва имам чувството - да се вдигне шум, да се поговори?
Ана Караиванова: Не е така, виждате, че ВСС в този състав наложи една доста строга дисциплинарна практика. Никога досега, доколкото си спомням и ако трябва да сравним числа, не е имало толкова много уволнения в съдебната власт.
Водещ: Смятате ли, че главният прокурор ще се възползва от правото си да накаже тези магистрати? И ако смята, че това е нередно, защо не го е направил досега?
Ана Караиванова: Възможно е да не е знаел, независимо, че и прокурор от ВКС е взел делото на специален отчет и той се е задоволил да пише писма „моля, кажете ни какво стана", не му отговарят, втори път „кажете ни какво стана" пак не му отговарят, значи нещо куца в организацията на прокуратурата.
Водещ: А коя година е бил информиран прокурор от ВКС, че става нещо?
Ана Караиванова: 2008 година са го взели на т.нар. специален отчет.
Водещ: Това със сигурност е стигнало, предполагам, че такава е субординацията, до ушите и до знанието на главния прокурор 2008 година?
Ана Караиванова: Най-малко до зам.-главния е стигнало.
Водещ: Това за какво говори?
Ана Караиванова: Това говори, че няма необходимата дисциплина, няма необходимото - коя дума да намеря, за да не ги обидя...
Водещ: Търпимостта е по-голяма, отколкото можем да очакваме, достатъчно меко ли звучи?
Ана Караиванова: Да, да.
Водещ: Коя дума ви хрумна първо?
Ана Караиванова: Безхаберие.
Водещ: На ниво зам.-главен прокурор и на ниво главен прокурор това е опасно за правовия ред в страната.
Ана Караиванова: Вижте, все пак всеки един трябва да си изпълнява служебните задължения. Не би могло всеки от тях да следи всяко едно дело в прокуратурата, там са много - около 700-800 хиляди ли са дела годишно. Трябва да си създаде такава атмосфера, та всеки, който не си е изпълнил задълженията, да бъдем доста по-безкомпромисни към него, а не да го оправдаваме.
Водещ: Трябва ли обаче да се създаде нетърпимост към подобни неща? Изобщо, ако може да ни отговорите като човек и експерт извън ролята ви на Главен инспектор на Инспектората към ВСС, трябва ли изобщо законът по места, навсякъде, защото в цялата страна има такава възможност, да се придобива право на строеж от крайно нуждаещ се човек? Това звучи така или иначе абсурдно. Ако ти си крайно нуждаещ се и беден, имаш една земя, ако няма с какво да построиш отгоре, за да живееш в дом - безумие е това, трябва ли да се отмени навсякъде в страната подобен тип вратички, защото е ясно, че не само там, а и в цялата страна неслучайни хора са получавали такова право на строеж? Що за помагане на крайно нуждаещ се човек е това, когато имаш 300 лева заплата, да ти дадат една земя - строи. Как да строиш, като нямаш пари? В смисъл как помагаш ти на един човек, да си опъне палатка ли?
Ана Караиванова: Вижте, има история в оземляването по този начин. Това е една социална привилегия. Аз ще ви върна и към бежанците, които са идвали в нашите земи, които са оземлявани с имоти, но сега проблемът не е такъв. Точно в морските общини едва ли има толкова крайно нуждаещи се.
Водещ: Но това не е ли абсурдна форма на облагодетелстване и наистина на помощ на социално нуждаещи се? Ти може да му дадеш общинско жилище или да го настаниш някъде под наем за сметка на общината, но да му предоставяш терен за строеж е абсурдно - един човек, който е беден, няма как да си построи нещо върху този терен, разбирате ли.
Ана Караиванова: Зависи какво се строи.
Водещ: Това според мен е създадено именно, за да се източват бюджети в страната. Малка схлупена къщурка е друго, четириетажен хотел е друго.
Ана Караиванова: Разбира се, че е друго. От друга страна на мен ми направи впечатление това неравновесие, когато се обезщетяват гражданите за отчуждаване на техните имоти за обществена нужда, за държавна нужда. Примерно за строителството, това основно става за инфраструктурните проекти. Вие сигурно си спомняте случая за метрото в „Младост", когато бяха закупили толкова евтино от общината, а след това ги обезщети по 5000 лева квадратния метър, когато обжалваха в съда. Същият е случаят с отчуждаването на имот за магистрала „Марица" ли беше, там долу към Свиленград, която трябваше да мине.
Водещ: То е ясно, че в София са ставали много злоупотреби, в „Софийски имоти" знаем какви неща са ставали.
Ана Караиванова: За 200 кв.м. на наследниците на Иво Карамански във ВАС присъдиха обезщетение от 480 000 лева.
Водещ: Това проверявате ли го, щом го знаете?
Ана Караиванова: Да, проверявахме и в рамките на нашите правомощия препоръчахме и на ВАС - издаде тълкувателно решение, и на изпълнителната власт да помисли нови механизми за обезщетяване.
Водещ: После защо общините били бедни. Това, ако не е източване на общински бюджет.
Ана Караиванова: Не само общински, примерно и държавния бюджет, ние всички ще плащаме тези обезщетения.
Водещ: Защо сте така ярко против службите да правят проверки на магистратите, нещо което Цветан Цветанов се опитваше да наложи - ВСС и въобще магистратската общност реагира много остро, че това ще е някакъв вид кадруване, след като и Маргарита Попова каза, че в новия закон за съдебната власт трябва да има измерване на нравствените качества на хората, които правораздават?
Ана Караиванова: Извинете, полицията ли е само нравствената и тя ще измерва нравствените качества? Защо не провери тук полицаите, защо не си свършиха работата? Защото се страхуват, ще ви кажа.
Водещ: От кого?
Ана Караиванова: Създадени са взаимно оплетени връзки. Ако този кмет беше спечелил на изборите през 2007 година, той мислите ли, че нямаше да се възползва от т.нар. лични връзки с върхове горе в МВР?
Водещ: За да накаже тези прокурори, които са провокирали дейността му?
Ана Караиванова: Именно.
Водещ: Но това е Октопод в МВР, за което говорите?
Ана Караиванова: Чак Октопод, нека да не ги наричаме със сложните думи. Нека да започнем да не наказваме хората, които си вършат работата.
Водещ: А да видим, че проблемите са навсякъде.
Ана Караиванова: Да видим, че проблемите са навсякъде, да не нарочваме един орган.
Водещ: Това е нарочно, така ли, проверка от службите би било нарочване и на почтените хора в съдебната власт?
Ана Караиванова: Разбира се, могат да си отмъстят на някой магистрат, който...
Водещ: Как, да му скалъпят нещо?
Ана Караиванова: Естествено, могат.
Водещ: В ДАНС?
Ана Караиванова: Не ме питайте. Не знам, не познавам кухнята на ДАНС, въпросът е, службите да се занимават с изследване на престъпления, не те да дават нравствения билет, да го кажа - ти си нравствен, ти не си нравствен.
Водещ: Това беше важно като коментар от ваша страна. Очаквате ли, за да затворим темата за имотите по морето и не само там, очаквате ли прокуратурата да започне разследване и на ниво други институции, които не са си свършили работата - например полицията, която е решила, че това е предизборна кампания и няма да направи проверка? ОК, предизборната кампания е свършила, но проверката още не е направена. Какво всъщност е станало там, прокурорите по всички нива, които са мълчали и спали, безхаберствали и т.н.?
Ана Караиванова: Очаквам да се заеме сериозно и прокуратурата, очаквам да видя и разследващите полицаи, които за близо година са разпитали 50 души по това предварително производство, не са назначили необходимата експертиза да се види с какво е ощетил общината, с какви суми, какви са пазарните цени и какви са сумите, които са постъпили, очаквам да ги попитат защо не са извикали за разпит - делото така е спряно, че срещу неизвестния автор, лицето което е било кмет от 2004 до 2007 година.
Водещ: Всъщност неизвестен според проверяващите.
Ана Караиванова: Неизвестен според проверяващите, както е записал нашият инспектор. Той не е бил извънземен, знае се кметът през този период.
Водещ: Вече и цяла България знае кой е бил кметът през този период. Трябва да сложим точка на този разговор. Благодарим много за откровеността, лека работа ви желая. Шефът на Инспектората към ВСС г-жа Ана Караиванова.